Page 22 - Knallebladet v09
P. 22
22
KNALLEBLADET • Onsdag 2 mars vecka 9 • 2016
Micael räddade
liv på Gula Båtarna
Sjöräddningssällskapet undsätter nödställda utanför Samos. FOTO: Gunilla Von Hall
Nyheter
HERRLJUNGA Ambulanssjuksköterskan, Micael Brodd, åkte till Medelhavet för att räd- da liv som sjöräddare på Gula Båtarna. Sedan bör- jan av oktober förra året utgår Gula båtarna från sin tillfälliga hemmahamn på Samos i den grekiska övärlden. Micael Brodd har arbetat som frivillig på Sjöräddningssällskapet se- dan 1990.
– Självklart insåg jag att det fanns både fysiska- och mentala risker med att resa ned till området.
Flera hundra tusen män- niskor har ytt över haven för att ta sig till ett annat land. De esta yr från krig och oro- ligheter i sin hemländer, an- dra för att de är mycket fattiga eller svälter.
Det som alla har gemen- samt är att de yr för att rädda sina liv och de söker ett hopp om en trygg framtid. Det har lett till att många har drun- knat på vägen.
Den allra farligaste färdrut- ten är den över Medelhavet, där tusentals människor mist livet. I och med dessa orolig- heter tog Schibsted Sverige ett beslut att göra allt för att hjäl- pa dem som är på väg.
I samarbete med Sjörädd- ningssällskapet startade de projektet Gula Båtarna vil- ket resulterade i att två rädd- ningsbåtar skickades ned till Medelhavet för att rädda liv. De båtar som är nere på Samos har namnet Postkod- lotteriet och Handelsbanken Liv. Utöver sjöräddarna från Sverige placerades också en besättningsman från Sjör- äddningssällskapets grekiska motsvarighet, Hellenic Res- cue Team ombord.
Micael Brodd har varit frivillig sjöräddare sedan 1990. FOTO: Sta an Lundgren
Sjuksköterska
Herrljungabon, Micael Brodd, 58 år, har arbetat som ambulanssjuksköterska se- dan 1980. När Micael i slutet av sensommaren ck infor- mation om att han var en av alla som kunde söka sig till Gula båtarna som sjöräddare tvekade han först.
– Det var inte självklart att jag skulle söka men ef- ter noga övervägande, både för mig själv och för övriga i min familj, beslöt jag mig för att söka. Jag insåg också att det skulle innebära vissa ris- ker med att åka ner. Främst mentala risker då det alltid är svårt att förbereda sig rent mentalt på en sådan uppgi , säger han.
Gula båtarna
Räddningsenheterna består av fyra besättningsmedlem- mar i varje båt. Båtarna är i den så kallade Victoriaklas- sen, särskilt framtagna för in- satser till havs. De är tolv me- ter långa och självrätande, de ska alltså vända sig rätt om de slår runt. De är testade för att kunna rädda 70 människor.
Går larmet ska besättningen vara i båten och på väg ut ur hamnen på mindre än 15 mi- nuter. Sjöräddarna arbetar i två veckor i sträck när de se- dan löses av med nya sjöräd- dare som ygs ned till Samos i den grekiska övärlden.
Samos
Micael Brodd anlände till Samos söndagen den 6 de- cember förra året tillsam- mans med övriga i det team han skulle ingå i. Under ef- termiddagen och kvällen gavs det information om vad som väntade teamet. När kvällen och natten hade övergått till tidig morgon kom teamets första larm.
– Vi hade knappt hunnit lägga oss för att sova innan första larmet gick ut till oss. Så det var snabbt upp igen och ned till båtarna som lig- ger väldigt nära det hotell vi i räddningsmanskapet bor på. Så det var direkt in i hetlu en och ut på det svarta havet mitt i natten, säger Micael Brodd.
Navigatör
Micael Brodd arbetade un- der dessa två veckor i slutet av förra året som däcksman och navigatör ombord på båten, Handelsbanken Liv. Han vet inte själv hur många människors liv som räddades av hans besättning. Stundtals vittnar Micael om att det var tu , främst mentalt.
– Värst var att se alla männ- iskors desperation e er att kanske ha varit på ykt under era månader. Men när vi väl ck upp dem på våra båtar såg man glädje och en oerhört stor tacksamhet från dem, vilket var en oerhört skön känsla, säger han.
Åker kanske ner igen
Projektet med Gula båtarna
– Det normala är att båtarna som vi hjälper kommer nattetid, så det är ofta mörka arbetsförhållanden vilket stundtals gör det svårt för oss, säger Micael Brodd. FOTO: Micael Brodd
var sagt att det skulle vara fram till och med mars må- nad i år. Men enligt Micael Brodd ser det ut att fortlöpa även e er mars månad och Micael är själv eventuellt in- tresserad av att resa ned en sväng till under våren om chansen kommer.
– Jag är absolut intresse- rad av att resa ned en vän- da till för att hjälpa till. Det
Hjälper inte yktingar
Det orerade många märk- liga rykten på internet i samband med Gula Båtarna skulle starta sitt engagemang i Egeiska havet. Bland annat att ”Gula Båtarna hjälper yktingar att illegalt ta sig in i Europa.
– Det är inte alls det vårt uppdrag går ut på. Vårt upp- drag är att försöka hjälpa till
Räddningsaktioner är ofta riskfyllda. FOTO: Sjöräddningssällskapet
nns många sätt att hjälpa människor som har det svårt och detta är ett bland många andra. Man ska komma ihåg att vi inte är där för att hjälpa yktningar utan vi är där för att hjälpa alla dessa så deras liv inte tar slut på Medelhavet. Jag är oerhört tacksam och glad över att jag tog chansen, säger Micael Brodd.
så att så få personer som möj- ligt ska behöva mista livet när de be nner sig i svåra och farliga situationer på havet. Detta är precis samma upp- drag som vi har året runt här hemma i våra svenska vatten, säger Micael Brodd.
Staffan Lundgren
staffan@knallebladet.se